by Aage Andre

8 ting jeg savner med Android(og omvendt)

Alle IT-blogger med respekt for seg selv har en iPhone-post. De fleste har en “vs”-post også.. Nå skulle jeg egentlig blogge om Kerio vs Exchange, eller Hyper-V vs Xen vs VMWare, men det er ikke like gøy.


Så, jeg kjøpte meg iPhone 4. Til alle i vennegjengens store forskrekkelse etter årevis med korstog mot den lukkede verden, Jobs arroganse og fanboi-mentaliteten som dominerer Apple-universet  alt for mye.
Ha det helt klart: Jeg er kjempefornøyd med iPhone. Jeg har faktisk aldri brukt mobilen på langt nær så mye som jeg gjør nå, og fikler mer med den når jeg sitter på kontoret enn sjefen liker. Dog skal det sies at jeg hadde HTC Hero, intro-modellen med hardware langt under par. Hadde jeg hatt Samsung Galaxy S eller HTC Desire kan det nok hende den hadde vært like flittig brukt som iPhone er nå.

Så, fullstendig uoffisielt, og kun for å tilfredstille min egen ytringskåthet:

1. People-app. Er vel mer en HTC Sense-ting enn Android, men uansett.. Kontakt-opplegget på iPhone er det jeg er mest misfornøyd med på hele telefonen. Alle som mener Kontakt-appen til Iphone er bra har enten aldri brukt noe annet eller kan ikke å organisere kontaktene sine. People-app på Androiden min savner jeg.. Hver dag, hver gang noen oppdaterer Facebook eller Twitter. Hver gang jeg skal sjekke mailer fra spesifikke kontakter. Bare det faktum at jeg ikke kan gå inn på en kontakt på iPhone og se ringe-logg på vedkommende irriterer meg og er meg fullstendig uforståelig.

2. Kalender. Skjønner at Steve (Jobs) har sin egen sekretær som passer på avtalene hans, men vi som ikke har det kunne godt fått en skikkelig kalender-app.

3. Long-press menyer. ALT i iPhone er basert på neste->neste og tilbake-menyer. Hvorfor kan jeg ikke holde inne på en SMS for å kunne velge å ringe kontakten, editere, slette, flytte etc etc? Alt for mye blaing frem og tilbake/opp og ned for å få til det du vil(om det KAN gjøres).

4. Settings per app. Litt det samme som 3. Når jeg står i Mail-appen, hvorfor kan jeg ikke med 2 kjappe trykk endre signatur, oppsett o.l.? Nei, man må ut i den egne Settings-appen, trykke seg fremover, fremover, obs!, bakover, der kanskje,  fremover, endre, og så kan man tilbake til Mail.

5. Foto-app som kan brukes til noe fornuftig. Steve har latt oss få opp DCIM-mappen som ekstern disk på PC/Mac. Men kun for å lese. Når jeg lagrer en MMS, hva i alle dager har den i Camera Roll-mappen å gjøre? Jeg vil lage mine egne mapper! Og hva om jeg vil flytte bildene mellom mapper? Åja, i Explorer/Finder og resync telefonen neste gang du er foran den… Talentløst, og jeg er overraska over at målgruppen til Apple(de hippe, kule av oss) ikke klager mer over det.

6. Widgets. Faktisk ikke noe stor krise, men innbiller meg det er barnslig vil-ikke-mentalitet hos Jobs som er grunnen til at iPhone ikke har det. Ser ingen annen grunn.

7. Skikkelig multitasking. Ironisk nok skal multitasking på iPhone visstnok være gjort “slik det burde være”. Vel.. Jeg vil ha kontroll på appene som lever, og jeg vil kunne stoppe de på eget initiativ. Når jeg trykker home på iPhone, putter jeg appen i hibernate? Selv om jeg har trykket pause på Spotify, bruker den ressurser? Burde jeg fjerne den fra lista over siste apps med den “enkle” 5-trykks kombinasjonen slik jeg tidligere hadde min kjære “one push kill all”-widget?

8. Mini-USB-connection. Koble til en vanlig mini-USB, som alle har liggende, og vips har du tilgang på samtlige filer på minnekortet, inkludert mulighet til å kopiere inn bilder, musikk, dokumenter etc. Som de fleste andre Windows-brukere, hater jeg iTunes. Heldigvis har jeg VHD-boot og en dedikert iTunes-PC, men noen som påstår det er ikke for alle.

Omvendt! Eller, 9 ting jeg liker med iPhone

1. Surfe-opplevelse. Ok, jeg hadde en HTC Hero med stock 2.1. Ting var dødtregt og det skulle virkelig være livsnødvendig før jeg gadd å prøve surfe på den. Herlig på iPhone. Vil tro det er bedre på nyere Android-telefoner.

2. Mail-app. K9 er det nærmeste jeg har kommet en bra mail-app på Android. iPhone har faktisk en over snittet bra app for dette, med mindre du bruker gmail og vil lable mailer.

3. Kamera. Alle som har hatt en HTC vet hvor latterlig dårlig kameraet er på samtlige mobiler fra de. Bedre på andre. Best på iPhone. Nå bruker jeg faktisk kameraet av og til.

4. Angry Birds. I know. Men fullversjonen kommer på Android snart.

5. Facebook-app. Jeg bruker fortsatt iPhone på Facebook selv om jeg sitter foran PCen. Har vel aldri vært så aktiv hverken på Facebook eller Twitter som jeg plutselig ble med iPhone.

6. Screen-lock. Egentlig utrolig at det er noe jeg irriterer meg over på Sense..  Også her er det en HTC-ting mer enn Android(stock Android uten Sense har nice lock-screen). Jeg virkelig hatet at man kan låse opp Heroen med å dra hvor som helst på skjermen. Og apropos det.. Hvem hos HTC bestemte at alarmen på Sense skulle være “Dra hvor som helst for å slå av, trykk på den 4 pixel store knappen for å snooze”. Beviser bare at ingen hos HTC faktisk bruker telefonen som vekkerklokke. Våkner jo før man omsider klarer å treffe den nesten usynnlige knappen.

7. Alt kommer til iPhone “først”. Alle brukbare apps(nyheter, info, hvasomhelst) kommer på iPhone lenge før Android. Bare se på GuleSider, VGTV, LinkedIN etc.

8. Facetime. Faktisk litt kult. Spesielt den ene gangen jeg brukte det for å teste. Men det blir nok ingen vane. Vi er 3 stykker på kontoret med iPhone 4 og vi ringer fortsatt normale samtaler oss imellom på fritiden.  Jeg håper faktisk alle bruker FaceTime som meg. Kanskje det tvinger frem ett samarbeid om en felles standard for videosamtaler på mobil om folk ikke bruker det pga plattform-inkompabilitet.

9. Skjermen. Nam! Alt jeg har å si.

Om du ser fort over listen på ting jeg liker med iPhone ser man ganske fort at det er trivielle ting, men ting som gjøre hverdagen litt enklere og morsommere.

Det er ikke noe bedre eller verre.. Det er bare snakk om hva du vil ha og hva du(og lommeboka) er komfortabel med. Så vennligst legg flame-krigen død for en gangs skyld. For mange passer ingen av delene.. Derfor har vi Nokia, Samsung Wave og gode gamle Sony Ericsson Walkman-mobiler. Kjøp det som passer for deg, og glem hva evangelistene sier.

Og jeg? Så snart HTC Desire HD får en offisiell lagerdato hos diverse nettbutikker ligger det en iPhone på Finn.no

 • http://blog.degree.no/bloggere/ Andreas

  Takk Aage!

  Det er jaggu den mest reflekterte og fornuftige oversikten over iPhone vs [insert competitor here] jeg har lest!

 • http://www.dmtalvdal.no Kai Røen

  Åge, det var faktisk en meget god artikkel. Har nettopp solgt min iPhone 3GS, i påvente av Windows Phone 7 eller en Android telefon (kommer litt an på hvor lang tid det tar før WP7 kommer til Norge). Bare en uke igjen nå til lansering :-)

 • http://blog.degree.no/bloggere/ Aage Andre

  Jeg også vurderte det, Kai. WP7 ser utrolig interessant ut, men går nok tilbake til Android for nå. Kan bli veldig spennende utover våren 2011, når Android kommer med 3.0 og Windows Phone begynner å få fotfeste, samt bli kvitt de uungåelige barnesykdommene. :)

 • Eirik

  Bra post, og enig i veldig mye av det du sier.

  Nå sitter jeg på HTC Desire (hvor jeg har fjerna sense) og har et par kommentarer til det du savner fra Android.

  Med android 2.2 kommer flere ting jeg irriterte meg over med 2.1.
  1. Bedre lock skjerm. Du får nå støtte for samme “låse funksjon” som på iphone med kun tall. Aldri skjønt det latterlige lock-screen systemet til pre 2.2 med fullt tastatur. Kul umulig å låse opp telefonen uten å måtte sikte intenst på tastene.
  2. Nyeste facebook applikasjonen til Android fungerer veldig bra. Full synking med kontakter og en brukanes klient.
  3. Alarmen.. Har biltt mye bedre :)
  4. Kamera.. Ok.. det er fremdeles like crappy. Savner kamera fra N82.
  5. Surfeopplevelse.. Har aldri opplevd treghet på min telefon hverken med 2.1 eller 2.2. Både zoom og navigasjon går lynkjappt :)
  6. Jeg har iallefall ingen problemer med Mail applikasjonen i 2.2. Bra exchange integrasjon og kalender sync. Mulig andre har mer avanserte behov enn meg. :)

 • http://www.dmtalvdal.no Kai Røen

  Har dere noen gode anbefalinger til en Android telefon? Har sett på nye Samsung Omnia 7 til WP7, som egentlig er indentisk til GT-i8700 – ser ut som en bra telefon, eneste ulempen med WP7 er at den ikke støtter minnekort. Telefonen kommer kun med 8GB minne (litt lite spør du meg).

  Det som er uttrolig irriterende med iPhone er synkronisering av musikk via iTunes – kan kun synke mot ett bibliotek. Jeg kunne synke mot flere maskiner, særlig musikk.

 • http://blog.degree.no/bloggere/ Aage Andre

  HTC Desire HD kommer i butikkene i løpet av de neste par ukene, og er uten tvil Android-telefonen jeg skal gå for. Om du er villig til å ofre litt hardware-kraft for fulltastatur, HTC Desire Z.
  Samsung jobber veldig med Tab for tida, samt WP7, så virker ikke som de kommer med noe svar på HTC-telefonene med det første, og Galaxy S er underlegen i mine øyne. Men Tab er jo også noe å kikke på om du ikke krever å kunne ha mobilen i lomma 😉 Sony Ericsson har sine, men de har jeg ikke sett noe på siden jeg overhodet ikke liker SE sitt “skall” på Android og det faktum at de er alt for treg på oppdateringer til nyere versjoner.

  Windows-telefoner henger jeg ikke helt med på. Det er ett vilt kaos av rykter, bekreftede og halv-bekreftede telefoner, men veldig mange som henger seg på så kan lønne seg å vente litt. HTC, Samsung, LG(!), Dell m.fl. Det vil nok bli litt enklere å se hva man har å velge mellom når showet er i gang. Mener å huske LG hadde en versting, men gudene vet hva som kommer kun i USA, når det kommer osv.

  Uansett ville jeg si, drøy ett par uker til WP7-showet er skikkelig i gang(Offisiell release 11. oktober) så ser man hva man har å velge mellom.

  Jeg å trodde iTunes skulle bli det store ankepunktet mitt på iPhone, men nå er det bare en umerkelig irritasjon i forhold til de dagligdagse tingene jeg savner.

 • http://gsvoren.net Geir Steinar

  Flott innlegg!

  Jeg er selv i nøyaktig samme situasjon (faktisk), hadde selv en HTC Hero, men har nå fått meg iPhone 4 og må si meg enig i alle dine 9 (ikke 8!) punkter både om Android og om iPhone :-)

  Lykke til videre!

 • Dag Kvello

  Hmm, re:Facetime og “Kanskje det tvinger frem ett samarbeid om en felles standard for videosamtaler på mobil om folk ikke bruker det pga plattform-inkompabilitet”

  Det finnes en standard for dette og den har vert tilgjengelig siden 2004/2005 med 3G nettet.
  At Apple av en eller annen snodig grunn fant ut at de skulle lage en egen proprietær standard for dette er uforståelig og idiotisk…

 • Otto Diesel

  Viktig å ikke kjøpe seg i en blindgate, i og med at kravene til “gingerman” er 1 ghz prosessor, 512 ram og 3,5 skjerm… Ser at det er ventet en del nye modeller med 800 mhz prosessor osv… :-(

 • http://blog.degree.no/bloggere/ Aage Andre

  Gudd point Dag.. Det slo aldri helt an. Dårlig QOS og ingen mulighet for å kjøre på WLAN(og da med bedre kvalitet) mener jeg er litt av grunnen.

  Tror nok Gingerbread blir i mest brutale laget for alle droider der ute foreløpig. Ser for meg at Desire HD på Gingerbread blir en ny “Hero med 2.1”-opplevelse..

 • Jørn H.

  Bra innlegg, men litt feil overskrift. Du kommenterer Android med utgangspunkt i en bestemt modell, så flere punkter i både savn- og omvendtlisten blir feil i forhold til Android generelt.

  Folk har forskjellige behov tydeligvis. Hadde vært “lost” uten widgets. Dette er av de viktigste grunnene til at jeg aldri ville kjøpt iphone. Det er utrolig kjekt å ha agendaen, værmelding, viktige innstillinger (bt, wifi osv) og andre ting rett på skrivebordet i stedet for og måtte åpne andre apps og menyer.

  Ang. videosamtaler så hadde jeg det på min gamle Nokia fra 2006. Funka greit det, og synes det er rart at så få nye mobiler har denne muligheten i dag. Hvis Facetime ikke kan brukes sammen med den eksisterende standarden er det ganske håpløst.