by Aage Andre

Virtualisering – Del II


Vårt valg: Microsoft Hyper-V
Med Windows Server 2008 R2 kom Microsoft med Hyper-V(tidligere Windows Server Virtualization), som kommer både som stand alone og som en del av Windows Server 2008 R2. Som stand alone er Hyper-V gratis og kommer som en variant av Windows Server 2008 “Core” og inkluderer full virtualiseringsstøtte og alle Hyper-V funksjoner, men med alle andre servicer disabled. Konsollet styres da gjennom PowerShell og scripts, men er uhyre effektiv, og som sagt, gratis. Du må selvfølgelig fortsatt betale for lisensen på gjeste-OS.

Med SP1 får Windows Server 2008 R2 rettet de fleste savn fra andre hypervisorer, OG vi har fått en ny godbit: Remote FX. RemoteFX gir brukere mulighet for å kjøre windows aero på terminalserver. Dvs full-motion video, silverlight og 3D applikasjoner innen Hyper-V gjesten, som utnytter PC’ens lokale ressurser for å rendre grafikk. I tillegg får  vi nå full dynamisk minnestøtte. Dette, sammen med Live Migration som ble fikset ved realease av R2, gjør Hyper-V til en veldig sterk konkurrent for de etablerte hypervisorene.

Virtualisering for brukeren.
Fra og med Windows 7 og Server 2008 R2 støtter Microsofts operativsystemer native boot fra virtuelle disker. Dvs de virtuelle harddiskene som lagres som en .vhd-fil på den fysiske harddisken kan bootes som om det var en egen installasjon på PCen. Den gigantiske fordelen: Du kan installere Windows 7, ta en kopi av hele harddisken “raw” når du er fornøyd og alt er oppe, og den dagen du må reinstallere booter du host-operativsystemet og henter inn igjen denne backupen. Bare husk backup av flytdata.  Undertegnede kjører per i dag 2x Windows 7(En til lek og en til jobb), samt en Server 2008 R2 på denne måten, og det fungerer mer eller mindre smertefritt så lenge hardwaren i bunnen ikke er som min gamle burk, men faktisk føler for å ha en snill dag. På 2008-installasjonen funker Hyper-V i den allerede  virtuelle disken helt flott også.

Degradering av hardwareutnyttelsen er sagt til å være rundt 3%, noe som er mer enn overkommelig med tanke på retrettmuligheten og enkel reinstallasjon.

Installerer du flere og har litt fantasi på navnene i boot-menyen kan du lage ganske kul ASCII-art også 😉

Det finnes hundrevis av guider rundt omkring som hjelper med oppsett.
Denne funket for meg: http://forums.techarena.in/guides-tutorials/1175447.htm

 • Erik

  Og man kan selvsagt kjøre Linux distroer i hyper V?

  • http://blog.degree.no/bloggere/ Aage Andre

   Javisst.
   Aldri prøvd de selv i Hyper-V, men Red Hat Enterprise og SUSE Enterprise står iallefall i listen over “Supported guests”.
   Alle andre KAN fungere, iallefall med litt tweaking av kernel, men på eget ansvar.

 • Dave

  Ja, man kan kjøre Linux i Hyper-V … men det er store begrensninger på antall virtuelle CPUer man kan ha. Lenge var dette begrenset til kun en CPU.

  Men man kan snu dette rundt. Kjør Windows Server virtualisert via KVM, og du har full støtte der. Microsoft og Red Hat samarbeider på virtualisering, inkludert å sertifisering av RHEL på Hyper-V og Windows Server på RHEL+KVM. For mer info: http://www.redhat.com/promo/svvp/ … Dette inkluderer drivere på begge plattformer for å få best mulig ytelse.

  Dessverre ser det foreløpig ut som at Hyper-V gir en dårligere fleksibilitet hvis man vil kjøre Linux virtualisert, enn om man gjør det den andre veien.