by Stian

Umbraco – The Friendly CMS?

Umbraco er et open source CMS (content management system) utviklet av dansken Niels Hartvig. Det er basert på Microsofts .NET Framework, Microsoft SQL Server og XSLT, skrevet i C# og har støtter for flere typer databaser og språk,

Umbraco er designet for å være en verktøykasse for bygging av websider og fokuserer på det å integrere allerede eksisterende teknologier i stedet for å introdusere nye! Med støtte for Custom og Web User Controls tillater Umbraco at du kan jobbe akkurat slik du er vant til, med et hvilket som helst .NET språk.

Umbraco Love

En av de fantastiske tingene med Umbraco er hvordan prosjektet ditt allerede er delt inn i forskjellige deler for:

 1. Utvikler
 2. Designer
 3. Webredaktøren


Utvikleren har valget mellom å sitte og jobbe rett i Visual Studio med User Controls og Master Pages eller jobbe med XSLT, JavaScript og templates rett i Admin GUI.

Designeren har en egen fane i dette kontrollpanelet hvor han eller hun kan jobbe med HTML og CSS, enten i ren html kode eller i en visuell editor.

Akkurat denne innedelingen mellom en utvikler og en designer er jo for så vidt ikke noe nytt, den har etter hvert eksistert en stund, selv i Visual Studio. Det geniale kommer først når vi introduserer webredaktøren til det hele. Den menige mannen i gaten som setter kaffen i halsen når han ser en html tag! Det er nemlig slik at når utvikleren har gjort sin jobb, er det stort sett bare pek og klikk for redaktøren som skal vedlikeholde innholdet på websiden. Den enkle måten Umbraco gir oss dette rett ut av boksen er det som gjør produktet verdt å bruke. Det sparer utvikleren mye tid i forhold til å sitte selv og skrive et admin grensesnitt. Dette får du selvfølgelig også med Joomla eller WordPress, men ikke glem at web applikasjonen har du  skrevet i .NET og XSLT.

Vi i Degree har etterhvert utviklet en del websider med Umbraco, inkludert vår egen webside på degree.no. Den første tiden var litt forvirrende og Umbraco kan oppfattes å ha en del begrensninger (spesielt for oss som ikke var så god på XSLT), men når du har blitt bedre kjent med verktøyet ser du at her har du store muligheter og får mye gratis!

Umbraco 4.0.4 som er den siste versjonen i skrivende stund er langt fra perfekt. Det finnes ting som ikke er så logisk lagt opp som det kunne vært, men ut i fra hva jeg har lest har vi mye godt å se frem til i kommende større releases.

Se www.umbraco.org for mer informasjon.

Tags: , ,
 • http://www.bysant.no Helleik Rabbe

  Drpal og mange andre open source alternativer er bra og har masse funksjonalitet , men disse krever og mye kompetanse for å sette opp og det er kanskje ikke sikkert du trenger all funksjonaliteten??. Vil tipse om vårt eget verktøy, http://www.fastweb.no/cms_240.html, som du setter opp selv “on the fly”. Det er ekstremt brukervennlig, både mht til å designe sidene og legge ut innhold. I tilleg er det gratis/billig samtidig som du slipper irriterende reklame på sidene dine!

  Vi lanserte den 25. mai 2011 og har pr i dag (15.7) 250 brukere.
  Vi har også en svært god partnermodell om det skulle være av interesse.

 • http://blog.degree.no/bloggere/ Stian

  Vi setter for tiden ikke opp mye CMS for kunder, men benyttet oss sist av Webnodes som jeg antar er en konkurrent av dere. Tilbakemeldingene der har vært veldig bra, men det er ikke alltid kundene er like interessert i å betale “dyre” lisenser så neste gang skal vi sjekket ut verktøyet deres. Takk for tipset!